2020-06-08

4 tipp – így felügyelheti saját anyagi helyzetét

Ezekben a pontokban 4 konkrét tanácsot adunk, hogyan tudja leghatékonyabban kontroll alatt tartani saját anyagi helyzetét. Minden esetre legyen felkészülve váratlan eseményekre és gazdasági helyzetének fellendítésére is. Kezdjen valami újat, tegyen pénztárcája kedvére!

1. A költségvetés A és O

Ahogy mi tudjuk, néha nagyon nehéz kontroll alatt tartani költőpénzünket. Azáltal, hogy költségvetést készít, sokkal teljesebb képet nyerhet saját anyagi helyzetéről és könnyebben felkészülhet váratlan eseményekre, gyengébb hónapokra. Hogyan kezdjen hozzá? Kezdésnek írja le kiadásait és mérlegelje banki lehetőségeit. Korábban már kaphatott visszajelzést arról, hogy minek van prioritása anyagi helyzete szempontjából, bizonyos esetekben többet költ, mint amennyit szabad.

Próbálja két évig folyamatosan vezetni havi kiadásait, összeírva mondjuk a rezsiket, a mobil- és a villanyszámlákat. Az a megoldás is jó lehet, ha visszamenőleg számol, feljegyzi éves kiadásait, beleértve pl. a járműadót, a születésnapi ajándékokat és a karácsonyi ajándékokat is. Azáltal, hogy ezt megteszi, elég gyorsan képet kap arról, hogy tulajdonképpen milyen összegeket költött minden hónapban. Ezután állapítsa meg, hogy mely tételek élvezzenek elsőbbséget a vásárlásnál.

2. Több prioritás

Ebben a rubrikában pontosan azt hangsúlyozzuk, hogy mennyire fontos bizonyos prioritások alapján költeni a pénzét. Talán még van idő arra, hogy vessen egy pillantást különféle előfizetéseire és streaming szolgáltatásaira? Feltehetőleg nincs szüksége mindenre. Esetleg még az is megfordult a fejében, hogy megvonja magától szokásos reggeli kávéját? Tegye ezt úgy, hogy felismeri, mennyi pénzt spórolna meg. Több prioritása is van, ez tökéletesen érthető.

3. Takarítson meg 10%-ot

Amikor még anyagi helyzetének megtervezésénél tartott, azt javasoltuk, hogy kezdjen azon gondolkodni, hogyan spórolhatna. Aranyszabály, hogy a rendelkezésre álló jövedelmének kb. 10%-a lenne a megtakarítandó – ha megteheti. Elsősorban az a fontos, hogy fókuszáljon egy aranytartalék felépítésére, mondjuk tegyen félre 2-3 havi munkabért. Ezzel már sikerült felkészülnie váratlan kiadásokra, ugyanakkor biztonságos anyagi hátteret is létrehozott.

4. Maradjon inspirált állapotban

A neten bármikor találhat különböző fórumokat, blogokat és Facebook-csoportokat, ahol másoktól is kaphat ösztönzést. Részben már a munkanapokon is több bevételre számíthat, de az is fontos, hogy egyre inkább közgazdász módjára fog tudni gondolkodni.